Tužbe zbog Split Pridea

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da je odluka Grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

Takvom odlukom Grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno.

Odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stajalištima. Takvi diskriminatorna stajališta ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav, navodi se u priopćenju pravobraniteljice.


Organizatori Pridea tužit će splitsku Gradsku upravu

Organizatori ovogodišnje gay parade u Splitu najavili su tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno. Poručili su i da će povorka završni skup organizirati na Rivi kako je već najavljeno programom.

Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge Kontra Sanja Juras, koordinator udruge Iskorak Zoran Dominković i koordinatorica udruge Domine Mirjana Kučer. Dobiju li takvo rješenje, pokrenut će sudske postupke protiv Grada. Osuđuju postupak Grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozračje i ponovno potiče diskriminacija i nasilje.

Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih građana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopćenju čelnika triju udruga.


Gay pride zaobilazi Rivu

Ovogodišnji Gay Pride neće se održati na splitskoj Rivi, kao što je bilo predviđeno, priopćeno je prethodno nakon sastanka radne skupine za razmatranje predstavki i prijedloga građana.

Gay pride održat će se 9. lipnja, a Gradu Splitu obratile su se tri udruge građana sa zahtjevom da se promijeni trasa kojom bi povorka trebala proći. Zahtjevima su priložile potpise građana. Time su za grad Split bitno promijenjene okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, priopćeno je iz Grada.

Nova trasa trebala bi biti Strossmayerov park – Ulica kralja Tomislava – Marmontova ulica, a parada će završiti na Prokurativama.