Počelo 40. izdanje Animafesta

Svečanim otvorenjem na kojemu su dodijeljene nagrade Vijeća Animafesta i prikazan prigodni program filmova dobitnika Grand prixa te radova mladih autora i majstora animacije počelo je jubilarno, 40. izdanje svjetskog festivala animiranog filma Animafesta Zagreb.

Osim najnovijim filmovima iz cijeloga svijeta ovogodišnje kratkometražno izdanje bit će posvećeno autorima koji su obilježili povijest festivala. Do 3. lipnja u kinima "Europa", "Tuškanac" i "Cineplexx Centar Kaptol" prikazat će se ukupno 400-tinjak filmova.

U proteklih četrdeset godina Animafest je održao odanost autorskom filmu, što je vidljivo i u natjecateljskom programu ovogodišnjeg izdanja, na kojemu će se majstori animacije ravnopravno boriti za nagrade s mladim snagama kojima su uzor, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kad je osnovan, Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu bio je jedan od dva festivala animiranog filma u svijetu i naizmjenično se održavao s onim u Annecyju.

U strogu selekciju Velikog natjecanja od 824 filma izabrana su 32 filma. Ostali programi dat će širi uvid u ono što se događa na svjetskoj sceni animiranog filma i podsjetiti na ponajbolje radove iz prijašnjih godina. Tu su i natjecanja studentskih filmova, namjenskih i filmova za djecu, a osim u konkurencijama novija animirana produkcija predstavit će se u Velikoj i studentskoj panorami te Hrvatskoj panorami.

Jubilarno izdanje obilježit će i programski vremeplov "Grand Prix 19722012" sa svim dosadašnjim dobitnicima Velike nagrade. U edukacijske svrhe objavit će se i kompilacijski DVD s tim filmovima.

Programi "Majstori animacije" prikazuju suvremenu produkciju, nove autore i danas već animacijske klasike. Predstavit će se i filmovi Umjetničke akademije Turku iz Finske koja je ove godine proglašena najboljom školom animacije, Odsjek za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Filmska akademija Baden-Wuerttemberg iz Ludwigsburga.

Najavljen je novi program Animafesta, "3x3" koji prikazuje kraće retrospektive autora koji rade dugo i imaju kvalitetne filmove, no nemaju još dovoljan broj naslova za samostalnu retrospektivu, te posebni program "Čudno voće animacije" posvećen novom trendu filmova 'montipajtonovskog' i crnog humora.

Kao jedan od vizualno najzanimljivijih najavljen je program glazbenih spotova "Kino za uši", nova talijanska kinematografija koja doživljava svoj procvat te 'nostalgičarski' program za vršnjake festivala s TV serijalima "Balthazar", "La Linea", "Lolek i Bolek", "Gusztav" i "Krtek".

Iz bogatog programa "Animafesta" ističe se opsežna sekcija filmova za djecu, a održavat će se i radionice, promocije knjiga, izložbe, razgovori s autorima, performansi.