Splitski pride starom 'trasom'

Splitska policija pripreme za osiguravanje gay povorke u Splitu obavlja u skladu s prijavom za organiziranje tog javnog skupa 9. lipnja na Rivi. Odluku gradske vlasti o preusmjeravanju povorke gay parade s Rive na Prokurative u policiji nisu dobili, a ako je dobiju, organizirat će sastanak s predstavnicima grada i organizatora povorke kako bi se dogovorili.

No ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na Facebooku je objavio da se trasa povorke neće mijenjati. Za mene je policijsko priopćenje jasno. Trasa se ne mijenja kao ni mjesto javnog okupljanja, objavio je.


HHO osudio postupak splitske gradske uprave

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je odluku splitske gradske uprave da izmijeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske površine koju su organizatori Split Pridea ishodili za svoju lipanjsku manifestaciju na Rivi.

Ta naizgled nevažna preinaka zapravo predstavlja popuštanje netolerantnim grupicama i pojedincima u Splitu, koji su od lanjskog Split Pridea napravili svjetski razglašenu izložbu netrpeljivosti i mržnje od koje se lice Splita i Hrvatske još uvijek crveni, stoji u priopćenju HHO-a.

HHO podupire i pravo onih koji se ne slažu s porukama te manifestacije da izražavaju svoje neslaganje, no drži da se to mora raditi na tolerantan i demokratski način te da je nepristojno, ako ne i protivno principima tolerancije, organizirati kontraskup istovremeno, i to u neposrednoj blizini održavanja splitske 'Povorke ponosa'.

HHO podržava zakonske inicijative u prilog registriranog partnerstva heteroseksualnih i homoseksualnih partnera što, napominje se, nije isto što i podržavanje 'gay brakova'.

Registriranim partnerstvom brane se stečena socijalna prava i jednakost pred zakonom onih pojedinaca i zajednica što opstaju izvan tradicionalnih bračnih zajednica, a time se ne dovodi u pitanje tradicionalna ustanova braka, stoji u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.