Harrold: Hrvatska je u dubokoj recesiji

Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji, no ulazak u Europsku uniju znatno će joj povećati mogućnosti za primanje financijske potpore i privlačenje investicija, ocijenio je direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold.

U Svjetskoj banci malo su iznenađeni dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, u prvom kvartalu za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom.

U normalnim okolnostima idući kvartal trebao bi donijeti oporavak gospodarstva. Predstavnik Svjetske banke izbjegao je izravno ocijeniti dosadašnju gospodarsku politiku rekavši da su Vladine namjere očito dobre jer želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnju, potaknuti rast i zapošljavanje te pokrenuti investiranje.

Ipak u procesima reforme i prilagodbe fiskalnog deficita događaju se i neugodne stvari - razne vrste troškova se režu kao i neke povlastice, porezi se moraju prilagoditi potrebama i pogođeni su interesi brojnih skupina.

Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreznom sustavu koje će porezno opterećenje s rada prebaciti na imovinu, istaknuo je predstavnik Svjetske banke.