Vinkovićev homofobni ispad

Saborsku raspravu o izvješću o lanjskom radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić obilježio je istup HDSSB-ovca Zorana Vinkovića protiv gay parade, koji su mnogi zastupnici ocijenili homofobnim i zbog kojeg je u Saboru bila proglašena stanka.

Iako je predsjedateljica, potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor, upozoravala na zakon o suzbijanju diskriminacije, Vinković je ustrajao na svojem stajalištu. Zauzeo se za zabranu povorke LGTB osoba kakva će se uskoro održati u Splitu, nazvavši je "promocijom bolesti i nastranosti".

Nakon stanke koju je uime HNS-a zatražio, Igor Kolman osudio je Vinkovićeve poruke. Čuli smo homofobiju, prostakluk, prostačke, pogrdne izraze o ljudima, nešto što nije dostojno ni najgore birtije, a kamoli institucije kakva je Hrvatski sabor, poručio je Kolman, zatraživši od svih zastupnika da najoštrije osude Vinkovićev istup. Ovo nije pitanje našeg osobnog mišljenja, nego humanosti i naše sposobnosti da budemo ljudi, poručio je Kolman.

Vinković je, pak, poručio kako njegov istup nije prostački, homofoban niti osuda drukčijeg političkog razmišljanja, a za govor mržnje i nasilja prozvao je Kolmana, koji, rekao je, osuđuje sve one koji drugačije razmišljaju. Upitao je što bi se dogodilo kada bi Bad Blue Boysi u Splitu organizirali jednu sličnu povorku prije održavanja velikih derbija, ili Torcida u Zagrebu. Mislim da bi svaki imalo razuman čovjek zabranio tu vrstu povorki jer bi došlo do nasilja, rekao je Vinković. Jedna grupa ljudi svojom provokacijom ne može utjecati i provocirati drugu, u ovom slučaju daleko veću grupu i strukturu stanovništva, poručio je.

Reagirajući ispravcima netočnoga navoda, Vinkovićev istup oštro su osudili i SDP-ovci Šime Lučin te Marin Jurjević. Protiv zabrane okupljanja bilo koga tko na miran način želi iznijeti svoja stajališta izjasnili su se i Hrvatski laburisti.
Nažalost, Vinkovićev ispad zasjenio je raspravu o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Najveći je problem i dalje - neravnopravan položaj žena. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić rekla je kako su 2011. radili na ukupno 1391 predmetu. U 64% slučajeva bile su diskriminirane žene, a u preostalih 23% muškarci. Podaci o nasilju u obitelji pokazuju da je broj intervencija policije u padu, ali je u porastu broj osoba prijavljenih zbog obiteljskog nasilja. Govoreći o pritužbama trudnica i žena koje su nedavno rodile, Ljubičić je istaknula kako je porazno da su one žrtve spolne diskriminacije i od poslodavaca, ali i od HZZO-a.