Natječaji za posao u institucijama EU-a

U povodu natječaja za zapošljavanje hrvatskih građana u institucijama EU-a, u biltenu za svibanj Delegacija EU-a u RH objavila je detaljne informacije za sve zainteresirane.

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) objavit će 21. lipnja 2012. natječaj za zapošljavanje novih prevoditelja, konferencijskih prevoditelja i pravnika lingvista. Informacije o natječaju bit će objavljene na internetskoj stranici www.eu-careers.eu, a rok za podnošenje prijava putem te internetske stranice bit će 24. srpnja 2012.

Europska komisija i ostale institucije EU-a namjeravaju zaposliti 70 hrvatskih prevoditelja, 35 konferencijskih prevoditelja i 47 pravnika lingvista.

Nacrt proračuna EU-a za 2013. predviđa zapošljavanje 280 hrvatskih državljana u institucijama EU-a. Ova se brojka odnosi isključivo na zapošljavanje prema nacionalnom ključu, što znači da hrvatski građani poslije, nakon pristupanja, mogu sudjelovati na svim natječajima za zapošljavanje otvorenima i ostalim građanima EU-a na kojima se ne primjenjuju ograničenja u vezi s nacionalnosti.

Oni koji budu zaposleni radit će kao stalni službenici EU-a u Bruxellesu ili Luxemburgu.