Nagrada Romanu Simiću Bodrožiću

Roman Simić Bodrožić za kratku priču "Na istok" osvojio je prvu nagradu ovogodišnjeg, 47., natječaja Ranko Marinković Večernjeg lista, koja mu je uručena u Zagrebu.

Književnom tehnikom unutarnjeg monologa Simić Bodrožić zahvaća složenu problematiku odnosa samohrane majke, njezine kćeri i oca čiji život ne razumije, a njegovu predsmrtnu agoniju opsesivno doživljava kao užas nemoći da se ikada shvati tko smo i zašto smo postojali, ističe se u obrazloženju nagrade koja iznosi dvadeset tisuća kuna.

Drugu nagradu, osam tisuća kuna, primio je Dimitrije Popović za priču Orhideja u kojoj jednostavnim pripovijedanjem uz kratke dijaloge i iznenađujućim obratima uspijeva postići iznimnu napetost i gotovo sudbinsku nevjericu u ljudske postupke i karakter.

Zoran Malkoč dobio je treću nagradu i pet tisuća kuna za priču A zaštas čupav ovi makaronje, u kojoj poseban ugođaj daju provincijalizmi i neologizmi. Malkočeva kratka priča opisuje kako bezazleni događaj prelazi u gotovo tragičnu viziju spoznanje obiteljskog nerazumijevanja i groteskne pobune, stoji u obrazloženju.

Pobjednička priča izabrana je među više od 900 prijavljenih.