Poruka onih koji koračaju - Dosta!

Stajališta, koja je danas u Hrvatskom saboru iznio HDSSB-ovac Zoran Vinković, organizatori Zagreb Pridea ocijenili su skandaloznim, homofobnim i seksističkim ispadima zastupnika kojega od tužbe za diskriminaciju LGBT osoba štiti saborski imunitet. Vinković je, ocjenjuju, iznio niz protuzakonitih izjava te podsjećaju da je riječ o zastupniku koji je 2008. dignuao ruku za Zakon o suzbijanju diskriminacije koji sankcionira upravo takav seksističan i homofoban govor mržnje.

Istodobno, reagiraju i na homofobne ispade splitskih intelektualaca i gradonačelnika Željka Keruma te ističu da im ustavno pravo na javno okupljanje nikakvi lokalni šerifi i inicijative intelektualaca ne mogu uskratiti.  Mi koji/e koračamo u Povorci ponosa sada kažemo - dosta! Dosta vulgarnim uvredama poput onih koje gledamo na televiziji, čitamo u novinama i slušamo na radiju, poručuju organizatori Zagreb Pridea. Zauzimajući se za prihvaćanje, ravnopravnost i solidarnost, upozoravaju svoje prijatelje i prijateljice da će u borbi za pravdu mnogi biti povrijeđeni.

Ujedno pozivaju sve istomišljenike da se odazovu povorkama ponosa u Splitu i Zagrebu, 9. i 16. lipnja te ističu da nikad ništa više neće biti isto jer nikakva religijska, stranačka ili takozvana obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu.


Josipović uputio poruku potpore organizatorima Split Pridea

Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je videoporuku potpore svim organizatorima i sudionicima 2. Split Pridea. Snažno se protivim diskriminaciji istospolnih obitelji, na koju želite upozoriti ovogodišnjim skupom, naglašava predsjednik u poruci te očekuje, kaže, da će pitanje registriranog partnerstva, koje postoji u mnogim europskim zemljama, uskoro biti regulirano i hrvatskim zakonima.

Poštovanje prava manjina i prava na različitost pripada civilizacijskim dosezima europske obitelji, kojoj se Republika Hrvatska uskoro priključuje, ističe Josipović, koji svim organizatorima i sudionicima povorke želi mirnu, dostojanstvenu i ponosnu povorku na 2. Split Prideu.