Dani satire Fadila Hadžića

Dani satire, tradicionalni festival Satiričkog kazališta Kerempuh, počinje danas pod novim nazivom Dani satire Fadila Hadžića, čime su postali trajno posvećeni svojem osnivaču i utemeljitelju toga zagrebačkog kazališta.

Svako izdanje festivala, od osmog održanog 1983. do prošlogodišnjeg posvećenog Fadilu Hadžiću (1922.-2011.), bilo je posvećeno nekom od velikana humornog kazališta i književnosti.

Ovogodišnji, 36., festival prikazat će deset komediografskih i satiričkih djela koja je izbornik, kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, izabrao među njih pedesetak. Iako se prijavilo čak četrdeset predstava, što je rekordan broj, u konkurenciju ih je ušlo najmanje u posljednjih dvadesetak godina, rekao je Ivanković, objasnivši kako nije želio uvrstiti djela kazališta rutinskog humora kojima je primarni cilj zabaviti publiku. Izabrane predstave govore o ozbiljnim društvenim zbivanjima na humoran način, vedar, ali i gorak, dodao je.

Festival otvara riječka predstava Dabogda te majka rodila Vedrane Rudan, u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca i HKD Rijeka, koje će izvesti i komediju Baba Jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić i riječkog HNK, u režiji Ivice Buljan. Iz inozemstva dolaze beogradski Zvezdara Teatar s 'komedijom svakodnevne tragedije' Kumovi Dušana Kovačevića i Bosansko narodno pozorište iz Zenice s predstavom Pismo iz 1920.

O nagradama Zlatni smijeh, koje će se dodijeliti 16. lipnja, odlučivat će žiri, kazališna redateljica Dora Ruždjak Podolski, glumac Vilim Matula i novinarka Bojana Radović.

Poslije svečane dodjele Scena Gorica će izvan konkurencije izvesti predstavu U isto vrijeme na starom mjestu Bernarda Sladea, u režiji Ivice Kunčevića.