Prva liga skandinavskoga krimića

U izdanju nakladne kuće Profil, nedavno je izišao novi bestseler iz kriminalističkog žanra. Riječ je o romanu "Šišmiš", čiji je autor Jo Nesbø.

Okosnicu djela čini sljedeća priča: mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali oceana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi.

Iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryju nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu - prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.

Nesbø pripada prvoj ligi skandinavskoga kriminalističkog žanra (The Times); Svakih nekoliko godina na književnoj sceni pojavi se prava zvijezda. Nesbø je budućnost krimića (Sunday Times); ]o Nesbø moj je omiljeni autor trilera, a Harry Hole moj novi junak (Michael Connelly), samo su neki od kritičarskih hvalospjeva za autora romana. U Hrvatskoj je prvo izdanje "Šišmiša". rasprodano u samo tri tjedna.

Jo Nesbø norveški je pisac, poznat po seriji romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne nagrade i svjetsku slavu. Za roman "Šišmiš" dodijeljene su mu ugledne nagrade Riverton (1997.) i Stakleni ključ (1998.). Osim pisanjem, aktivno se bavi i glazbom. Živi i radi u Oslu.