Festival mediteranskog filma Split

Na ovogodišnjem, petom "Festivalu mediteranskog filma Split", koji počinje danas, a održavat će se do 9. lipnja na nekoliko gradskih lokacija, među kojima je kinoteka Zlatna vrata, ali i popularna gradska plaža Bačvice, prikazat će se nekoliko desetaka dugometražnih filmova i dva programa kratkih filmova.

Kako je na predstavljanju programa festivala kazao direktor Alen Munitić, Split će i ove godine donijeti najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja.

U nekoliko programa će biti prikazano 50 dugometražnih i kratkometražnih filmova. Drago nam je što Festival svake godine postaje manifestacija u kojoj hrvatski autori splitskoj publici premijerno prikazuju svoje radove, a još više nas veseli što će svi autori biti prisutni na projekcijama, kazao je Munitić.

Posebnu pozornost organizatori Festivala će i ove godine posvetiti debitantima, a dolazak na festival su već potvrdili brojni gosti koji će sudjelovati na radionicama i predavanjima. Najavljena je i besplatna projekcija filma na plaži Bačvice, a sve to kao poklon publici koja je organizatore podržavala svih pet godina trajanja, čulo se na predstavljanju.

Platno će biti postavljeno na pijesku uz sam rub mora, a publika će tog nultog dana festivala film moći odgledati na ručnicima, ležaljkama ili okolnim zidićima na plaži, najavio je Munitić.

Gostovanje festivala prvi će se put održati i izvan Splita, i to u kinu Europa u Zagrebu, ali nakon završetka Festivala u Splitu.

Osim najavljenih iznenađenja publiku će zasigurno zadovoljiti najavljeno prikazivanje "Cezar mora umrijeti", inače dobitnika "Zlatnog medvjeda" u Berlinu, potom izraelske "Fusnote" s nominacijom za Oskara, te naposljetku grčkog filma "Alpe", koji je na festivalu u Veneciji osvojio nagradu za najbolji scenarij.