Kineski zid je dva i pol puta duži

Veliki kineski zid dva i pol puta je duži nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je u srijedu agencija Xinhua, a prenjela Hina. Kineska državna uprava za kulturno nasljeđe (SACH) objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara.

SACH je prije pet godina u suradnji s državnim uredom za kartografiju počeo istraživanje o ukupnoj dužini kineskog zida. Nakon godinu dana rada objavljeni su privremeni podaci kojima je zid produžen na 8851 kilometar, odnosno na oko dvije tisuće km više nego što se ranije znalo.

Po završetku istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina čak 21.196 kilometara. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid počeo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale. Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua.