Hoće li Zakon o HRT proći u EU-u?

Demokršćanska zastupnica Europskog parlamenta iz Njemačke Doris Pack priopćila je kako se protivi najavljenim promjenama Zakona o HRT-u ističući da one dovode u pitanje neovisnost te medijske kuće. Javni interes uvijek treba biti u središtu rada medija i stoga je od najveće važnosti da HRT ostane javni servis, stoji u priopćenju predsjednice Odbora Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje.

Pack ističe da je sadašnji Zakon o HRT-u prihvaćen u sklopu prilagodbe europskim standardima i da je bio uvjet za zatvaranje poglavlja 8 (Tržišno natjecanje) i 10 (Informacijsko društvo i mediji). Prihvaćen je konsenzusom svih relevantnih političkih stranaka u Hrvatskoj prije samo 18 mjeseci. Što se u međuvremenu dogodilo da je potrebna promjena, pita se Pack.

HTV doznaje da će svoje mišljenje o izmjenama Zakona o HRT-u Bruxelles u
Zagreb poslati potkraj ovog tjedna.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako ne očekuje nikakve probleme s Europskom unijom u vezi s prijedlogom novog zakona o HRT-u, jer su se o njemu vodile konzultacije s Europskom komisijom.

Sredinom svibnja otvorena je dvotjedna javna rasprava o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, nakon koje je Vlada uputila konačni prijedlog zakona u Sabor gdje su predviđena dva čitanja.