Patrijarh Irinej u posjetu Zagrebu

Članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem, koji borave u posjetu Hrvatskoj, danas je u Nadbiskupskom dvoru primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U središtu razgovara bile su teme koje se odnose na izazove u suvremenosti, a poseban naglasak stavljen je na dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti, pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zlorabe i ne pretvore u ideologiju protiv života. Katolički i pravoslavni biskupi naglasili su i važnost odgoja djece, pri čemu je neizostavna sastavnica i vjerski odgoj.

Sudionici susreta, naglašava se u priopćenju, svjesni su kako su brojna pitanja iz prošlosti još uvijek kamen spoticanja. Gledajući u njima konkretne ljude, biskupi su se složili da je potrebno što prije rasvijetliti događaje za koje još ne postoji dovoljna osjetljivost u hrvatskoj i srpskoj javnosti. Također je poduprt rad komisija koje rade na istraživanju komunističkih zločina i doličnome obilježavanju grobova žrtava.

Jasno je izražena želja da se na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u svome uredu članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Gavrilovićem. Smatra da je njihov posjet Zagrebu važan ekumenski događaj koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima. 

Patrijarh Irinej, podsjetivši na bliskost Hrvata i Srba kao dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela, istaknuo je zadovoljstvo posjetom Zagrebu te nizom razgovora i kontakata koje je imao s hrvatskim vjerskim i državnim dužnosnicima.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović također se sastao s patrijarhom Irinejem. Pritom je naglasio da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje. Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji. 

Na sastanku su bili i ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Orsat Miljenić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve - srijemski episkop Vasilije Vadić, bački episkop Irinej Bulović i šumadijski episkop Jovan Mladenović.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u trodnevnom je posjetu Zagrebu. Svečani doček priređen mu je sinoć u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije sa sportskom dvoranom i duhovnim centrom na Svetom Duhu. Gimnazija Kantakuzina Katarina Branković svečano je otvorena u četvrtak navečer, a osim predstavnika SPC-a ondje su bili pripadnici političkoga, znanstvenoga, kulturnoga i vjerskog života Hrvatske te diplomatskog zbora.