Regres i jubilarke još ove godine

U jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija Poligraf ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako ove godine ipak neće biti ukinuti regres i jubilarne nagrade. Dodao je da će s detaljima Vladina prijedloga o zamrzavanju kolektivnih ugovora danas upoznati sindikate. Takav prijedlog Vlada je danas uputila sindikatima javnih službi. Prema prijedlogu izmjena Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU), ove bi se godine samo dodaci za radni staž od 0,5 posto smanjili na 0,3 posto. Uštede na troškovima za zaposlene pokušat će ostvariti i ukidanjem božićnice za ovu godinu.

Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje - dokument.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek izjavila je Hini kako je smanjenje naknade za radni staž sindikatima neprihvatljivo i znači izravno rezanje plaća. Smanjenje tog dodatka najviše bi pogodilo ljude s puno radnog staža, a svima bi još više smanjilo ionako male mirovine, kazala je. Nije iznenađena što je Vlada odustala od ukidanja regresa i jubilarne nagrade, jer su se oni već počeli isplaćivati, a od dara za djecu se odustalo jer su svi osjetljivi na djecu, pa očekuje da će se najavljene uštede pokušati ostvariti u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima.

Planirane uštede u javnom sektoru, od ukupno dvije milijarde kuna, Vlada će nastojati postići proširivanjem pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora i na javna poduzeća. Ako sindikati javnih i državnih službi odbiju sve prijedloge za smanjenje prava, Vlada je već najavila da će srezati plaće, ali da od ušteda neće odustati. Sindikati ne bi smjeli odbiti sve Vladine prijedloge jer bi ispali krivi za propast pregovora. Onda bi Vlada uredbama krenula u rezanje. Bolje nam je da sjednemo i dogovorimo rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane, smatra Avberšek.