Preminuo Josip Klima

Poznati hrvatski violinist Josip Klima, nakon duge i teške bolesti preminuo je jučer u Zagrebu u 85. godini života.

Josip Klima (Varaždin, 1927.), dobitnik Diskografske nagrade Porin 2011. za životno djelo i Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor 2000. godine, ogromnom stvaralačkom energijom tijekom više desetljeća utjecao je na hrvatski glazbeni krajolik obogativši ga impozantnim nizom umjetničkih dostignuća. Iskušao se kao koncertni majstor u svim zagrebačkim simfonijskim orkestrima, a bio je i član Zagrebačkih solista od njihova utemeljenja 1954. do 1957.

Gotovo dva desetljeća Josip Klima vodio je Zagrebački kvartet postižući uspjehe, repertoarno obogaćujući hrvatski koncertni život, aktivno sudjelujući u stvaranju novih hrvatskih skladbi za solo violinu i za gudački kvartet.

Razdoblje od 1959. do 1961. Klima je proveo u Kairu kao profesor na Nacionalnom konzervatoriju, od 1976. do 1978. bio je producent u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, te od 1978. do umirovljenja profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Nakon umirovljenja je nastavio koncertnu aktivnost. Godine 1980. utemeljuje novi kvartet, koji u početku djeluje pod imenom Gudački kvartet Stratik, a nedugo zatim uzima ime svog utemeljitelja i pod imenom Kvartet Klima postiže brojne uspjehe. Godine 1999. Klima je osnovao još jedan sastav, ovoga puta posvećen izvođenju laganijih glazbenih oblika, koji pod imenom Salonski ansambl Animato i danas djeluje.