Split pride završio mirno

Split pride je završio bez izgreda. Do 15.40 privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru. Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split pridea 2012. i građana Splita, kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske.

Nakon završetka Pridea policija je otpratila organizatore i dio sudionika. Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. Više sam nego zadovoljan. Nikakvih incidenata nije bilo. Nema ozlijeđenih i to je najvažnije. Sve je prošlo kako smo i očekivali, kazao je.

Ovogodišnju Paradu ponosa osiguravalo je 900 policajaca iz splitsko-dalmatinske i susjednih policijskih uprava, među kojima je bio interventni vod, a iz zraka im je potporu pružao helikopter. Policija je ove godine suzila prostor građanima koji su za promatranje povorke na raspolaganju osim jednog dijela Rive imali užu šetnicu uz južni dio, dok je zaštićena zona u kojoj se nalazila povorka bila šira nego inače.

Amnesty International, čiji je tim stranih i domaćih promatrača proveo monitoring Povorke ponosa u Splitu, naveo je da su izvrsno surađivali sa splitskom policijom i svjedočili visokoj razini sigurnosti.

Na ovogodišnjem Split prideu sudjelovali su i predstavnici nacionalnih i institucija EU-a te veleposlanstava. Došli su i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministri unutarnjih poslova Ranko Ostojić, graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak te uprave Arsen Bauk. Potporu Prideu u Splitu svojim je dolaskom iskazao i Predrag Matvejević te mnoge poznate osobe. 

U Rijeci povorka potpore Split prideu

Povorka potpore gay prideu u Splitu, u kojoj je po procjeni policije sudjelovalo do 300 ljudi, prošetala je danas središtem Rijeke, od Trga Grivica preko Korza do kluba Palach. Inicijativa za održavanje povorke, nazvana Ad hoc inicijativa, pokrenuta je na Facebooku, a prema podacima iz policije, koja ju je osiguravala, prošla je bez problema i izgreda.

U Hrvatskoj je prvi pride - povorka ponosa LGBT osoba - održan u Zagrebu prije 10 godina, a prošle godine prvi put u Splitu, usprkos, kako ističu organizatori, kamenju, suzavcima i petardama. Split pride organiziraju udruge Kontra, Iskorak i Domine kako bi upozorile na diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj.