Otvoreno 48. Brodsko kolo

Folklornom priredbom Šokačka se grana vije u Slavonskome Brodu sinoć je otvoreno 48. Brodsko kolo - najstarija smotra folklora u Hrvatskoj. Nastupila su četiri ponajbolja folklorna ansambla iz Slavonije: Tena iz Đakova, Šumari iz Vinkovaca, Osijek 1862 iz Osijeka te domaćini Folklorni ansambl Broda.

Izvedbama koreografiranog folklora zadivili su i ovogodišnjeg pokrovitelja Brodskoga kola predsjednika Republike Ivu Josipovića.

Programi Brodskog kola nastavljaju se danas nastupom 15 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, a središnji je događaj u nedjelju kada će se održati tradicionalna priredba Šokadijo, sve ti je na glasu - smotra izvornoga folklora po kojoj je Brodsko kolo jedinstveno i prepoznatljivo. Predstavit će se dvadesetak brodsko-posavskih kulturno umjetničkih društava.

Organizator Brodskoga kola je Folklorni ansambl Broda, čiji predsjednik Josip Perčević je podsjetio kako će u svih 14 programa, koje traju tijekom cijele godine, biti uključeno četiri tisuće folkloraša, prenosi Hina.