Novo senzacionalno otkriće u Vinkovcima

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljeno je novo otkriće ranokršćanskog kompleksa na lokalitetu Kamenica u Vinkovcima. Zahvaljujući suvremenim arheološkim metodama, na lokalitetu Kamenica otkriveni su ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. st. Pronađeni su zidovi velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a vidljivi su i ostaci brojnih grobnica.

Pretpostavlja se da je riječ o crkvi sv. Poliona, što je nakon vrijednog srebrnog antičkog posuđa još jedno senzacionalno otkriće u tom gradu. Polion je jedan od dvojice kršćanskih mučenika koji je, prema zapisima, bio spaljen na lomači kod Vinkovaca. Rat devedesetih godina prošlog stoljeća konzervirao je lokalitet jer je ondje bila linija razgraničenja, a područje je do prije tri godine bilo minirano. Neki od mramora nađeni na lokalitetu pripadaju mediteranskom i bliskoistočnom krugu, a ne, uobičajeno za to područje, alpskom. To pokazuje da je kompleks mogla izgraditi i ukrasiti samo osoba na vrlo visokom položaju, a pretpostavlja se da je to bio Valentinian I., rimski car rođen u Cibaliji.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac najavio je da će ovaj projekt uz Salonu biti predložen za 1700. obljetnicu edikta o toleranciji, Milanskog edikta, koja se obilježava iduće godine. Ministarstvo će, najavio je, sudjelovati u daljnjoj realizaciji otkrića kakvo dosad nije pronađeno u kontinentalnoj Hrvatskoj te osigurati novac za početna istraživanja, koja bi mogla početi iduće godine s međunarodnim timom, na čelu s hrvatskim arheolozima i stručnjacima. Potpora za projekt tražit će se i u europskim fondovima te Europskoj banci za obnovu i razvoj.

O istraživanju i značenju otkrića govorili su i Goran Skelac, voditelj geofizičkih istraživanja, i arheolog Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.