Festival plesa u Svetvinčentu

Festival plesa i neverbalnog kazališta u istarskom gradiću Svetvinčentu, na kojemu će se izvesti predstave iz Portugala, Španjolske, Belgije, Francuske, Norveške, Austrije i Hrvatske, održat će se od 20. do 23. srpnja.

U dosadašnjih dvanaest godina na tom jedinom ljetnom plesnom festivalu prikazano je više od 160 plesnih predstava iz cijeloga svijeta, čime se definirao kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji i tradicionalno okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoga, stručnjaka, kritičara, programatora festivala te brojne i odane publike, ističe se u priopćenju.

Trinaesto izdanje predstavit će žanrovski različite predstave suvremenog plesa, među kojima je španjolski koreograf Daniel Abreu koji dolazi s predstavom Animal, španjolski ansambl Senor Serrano izvest će vizualno snažnu predstavu Katastrophe, a belgijski Wazovol će otvoriti Festival s predstavom novog cirkusa De pied ferme.

Od hrvatskih umjetnika nastupit će Matija Ferlin s predstavom Sad sam lucky, koja je nastajala u Svetvinčentu u sklopu festivalskog rezidencijalnog programa, te Katarina Đurđević i Iva Horvat, koje će premijerno izvesti Ustav republike, što je također dio rezidencijalnog programa.

Najavljene su još predstava Off-beat Milana Tomašika, You Never Know How Things Are Going To Come Together portugalske skupine Tok'Art, Ispod sklopljenih očiju Zagrebačkog plesnog ansambla, austrijska Esnes.n.on2 grupe CieLaroque i Large Studija za suvremeni ples.

U okviru festivala prikazat će se i snimka predstave Blanche neige (Snjeguljica) istaknutog koreografa Angelina Preljocaja, koju izvodi 26 plesača na glazbu Gustava Mahlera, u kostimima koje je posebno za taj balet dizajnirao Jean Paul Gaultier.

Uz program u Kaštelu Grimani i Art Centru, publika će moći gledati i besplatni program na renesansnom trgu u Svetvinčentu.