RH za rođendan: Razvoj, zrelost, odgovornost

U prigodi Dana državnosti, 25. lipnja, predsjednik Republike Ivo Josipović upriličio je svečano primanje za predstavnike političkog, društvenog, kulturnog, znanstvenog i vjerskog života Hrvatske te za članove diplomatskog zbora.

Blagdan kojeg obilježavamo za tjedan dana prilika je da se prisjetimo onoga dana, 25. lipnja 1991., kada je Republika Hrvatska proglasila državnu neovisnost, rekao je predsjednik Josipović. Poručio je kako više nema nikakve dvojbe ni kod nas, ni u svijetu, da je Hrvatska jedna potpuno normalna zemlja. Ne idealna, jer takvih zemalja nema, ali ne ni zemlja - problem, kazao je Josipović.

Ni jednu zemlju ne čine samo političari, niti samo javne i poznate osobe. Svaka je zemlja ono što su njezini ljudi. Naši ljudi su - u teškim i dobrim vremenima - pokazali da vole svoju zemlju i da su spremni učiniti što treba za njezin napredak, kazao je predsjednik. Smatra da vremena nisu ni jednostavna, ni laka, ali da je bilo i težih. Treba nam promišljena, odgovorna i zrela vizija daljnjeg razvoja. Treba nam konzensus volje i akcije, kako bismo na najbolji mogući način odgovorili izazovima vremena. Treba nam znanje i kompetencija. Ako mogu nešto poželjeti za ovaj veliki blagdan, za rođendan demokratske i samostalne Hrvatske, onda bih to onda mogao izraziti u tri riječi: razvoj, zrelost, odgovornost, kazao je Josipović.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske srdačno je čestitao Dan državnosti - rođendan naše Domovine.