Dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor"

Nagrade Vladimir Nazor za 2011., koje se dodjeljuju kao nagrade za životno djelo i nagrade za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, dodijeljene su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a dobitnicima ih je uručila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je akademik Nikica Petrak, pjesnik, prevoditelj i esejist, a godišnju nagradu Zoran Ferić za roman "Kalendar Maja".

Na području glazbe nagradu za životno djelo dobila je Mirka Klarić, primadona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a godišnju skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu opusa "Peti zagrebački koncert, Hommage a Bach".

Multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta dobio je nagradu za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnju nagradu dobio je Goran Petercol za izložbu "Predmeti", koja se održala u lipnju i srpnju prošle godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković također je dobitnik nagrade za životno djelo, a godišnju nagradu dobio je redatelj Silvestar Kolbas za dokumentarni film "Ratni reporter".

Od kazališnih umjetnika nagradu za životno djelo dobio je dramski umjetnik Špiro Guberina, a godišnju njegov kolega Milan Pleština za ulogu Leonea u predstavi "Gospoda Glembajevi".

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma pripala je arhitektu i urbanistu Radovanu Miščeviću, a godišnja Nenadu Fabijaniću za zgradu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Odluku o dobitnicima nagrade donio je Odbor "Nagrade Vladimir Nazor" na čelu s akademikom Milivojem Solarom.

U videoprilogu pogledajte razgovor sa Špirom Guberinom u povodu dobivanja nagrade.