Otvorene Riječke ljetne noći

Festival Riječke ljetne noći otvoren je spektaklom "Do Do Land" španjolsko-argentinske grupe Puja! na Gatu Karoline Riječke. Spektakl se temelji na "Alisi u zemlji čuda" Lewisa Carrolla, a događa se iznad glava gledatelja s obzirom na to da su izvođači i naprave kojima se koriste ovješeni o sajle desetak metara iznad tla.

Skupina je osnovana 1988. godine, a izvela je više od 200 programa u dvadesetak zemalja širom svijeta. Prije početka spektakla okupljenim građanima su se obratili intendantica HNK "Ivana pl. Zajca" Nada Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ovogodišnji festival karakteriziraju premijerne koprodukcije i to mjuzikl "Guslač na krovu" Jerryja Bocka, koji HNK priprema u suradnji s Festivalom Opatija, te komedija Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina" koju HNK priprema s festivalom Grad teatra iz Budve. Na programu Riječkih ljetnih noći su i brojne kazališne uspješnice riječkoga HNK i HKD teatra, koncerti Riječke filharmonije i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca. Na pozornici HNK 12. srpnja otvorit će se multimedijalna izložba o stvaralaštvu scenografa Dalibora Laginje.

Riječke ljetne noći se zatvaraju 24. srpnja baletom "Božanstvena komedija" u koreografiji Edwarda Cluga i u koprodukciji BITEF-a i Grada teatra Budva na krovu trgovačkog centra Tower center u Rijeci. Organizatori Riječkih ljetnih noći su HNK Ivana pl. Zajca, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke.