Josipović razgovarao s Peresom

Najveća vrijednost koju jedna zemlja može imati njezini su ljudi, a njih treba znati dobro motivirati i pokrenuti, istaknuli su u Jeruzalemu tijekom sastanka hrvatski predsjednik Ivo Josipović i izraelski predsjednik Shimon Peres. Josipović i Peres sastali su se na marginama konferencije Suočavanje sa sutrašnjicom 2012, koja se pod pokroviteljstvom izraelskog predsjednika održava u Jeruzalemu.

Nekada su velike zemlje procjenjivale male zemlje prema brojkama. Danas mala zemlja može biti velika ako uspije mobilizirati veličinu svojih ljudi, rekao je Peres. Oba predsjednika istaknula su važnost obrazovanja i znanosti za budućnost zemlje i sigurnosti budućih generacija, a Josipović je dodao kako je impresioniran svime što je Izrael učinio na tom području.

Predsjednik Josipović sudjelovao je poslijepodne i na panel-raspravi organiziranoj u sklopu konferencije. Odgovarao je na pitanja vezana uz Hrvatsku.

Hrvatska je specifična zemlja koja gradi svoju demokraciju, a nakon dvadeset godina javnost je htjela nekog tko može ponuditi nešto drugo, rekao je Josipović odgovarajući na pitanje kako je postao predsjednik. Sudionicima rasprave objasnio je da hrvatski predsjednik nema velike ovlasti, ali da može motivirati vladu i oporbu. Josipović je također govorio o korupciji u Hrvatskoj, ističući da u zemlji sada postoji nulta stopa tolerancije na korupciju, a to je objasnio i brojnim otvorenim sudskim procesima, među onima i onaj protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Hrvatski predsjednik smatra da je većina problema s korupcijom bila izazvana zbog kaosa rata kao i zbog toga što je proces privatizacije pokrenut u krivo vrijeme tijekom rata.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Europske unije, on je izrazio optimizam. Uvijek sam optimističan. Europa će se oporaviti, a odgovor na vaše pitanje je kako u ovom trenutku ne treba manje nego više Europe, zaključio je. Sastankom s izraelskim predsjednikom Josipović je završio službeni dio svog posjeta Izraelu.

Hrvatski predsjednik se na marginama konferencije prije sastao i s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom te bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom.

Blair je uvijek vrlo zanimljiv sugovornik s vizijom, on nudi jednu perspektivu koja je globalne naravi, a ovdje nastoji promovirati mir kroz koncept dviju država. Susreo sam se i s Kissingerom, koji je na neki način ikona svjetske politike. Bilo je zanimljivo s njim razgovarati o procesima u svijetu, o Europi i, naravno, o našoj regiji, posebno o mjestu Hrvatske u kontekstu europske zemlje, ali isto tako zemlje jugoistočne Europe, zaključio je hrvatski predsjednik.

Očekujem da će Hrvatska postati neodvojivi dio Europske unije i bilo koje druge političke organizacije koja će postojati u Europi, rekao je hrvatskim novinarima Henry Kissinger, koji se tijekom razgovora s Josipovićem prisjetio i svojega boravka u Zagrebu, koji je posjetio kao američki državni tajnik s tadašnjim američkim predsjednikom Richardom Nixonom.