Mit o oproštaju od đavla

U prostorijama nakladne kuće Verbum predstavljena je knjiga "Antikrist" Friedricha Oberkoflera. Knjigu, podnaslova "Mit o oproštaju od đavla" predstavili su mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Duhovno biće đavao, nekadašnji Božji anđeo, pridijeljeno je mitologiji. Zlo u svijetu i čovjeku tumači se kao čisto ljudska stvarnost, kao psihološki, psihopatski, društveni ili kulturalni fenomen. Od kada je teolog Herbert Haag svojom knjižicom "Oproštaj od đavla" crkveni nauk o paklu i Sotoni "raskrinkao" kao priču za malu djecu, ismijava se svakoga tko se drži vjerske istine o postojanju Zloga.

Kako uistinu stojimo s paklom i đavlom? Tko je ili što je "Antikrist"? Osoba? Je li Sotona njegov pokrovitelj? A što je sa "Zvijeri" iz Otkrivenja, koja uzlazi iz mora, opremljena s deset rogova i sedam glava? Je li sve to naivno brbljanje?     

Teolog dr. Friedrich Oberkofler napisao je knjigu koja je bila prijeko potrebna. Njezin uspjeh kod čitatelja proizišao je iz toga što on sva navedena i brojna druga pitanja ne predstavlja kao senzacionalne teme niti ih analizira u zamršenoj teološkoj raspravi, nego ih obrađuje na jasan, argumentiran i svakome razumljiv način.