Prosvjedi protiv Plomina C i HE Ombla

Stručno povjerenstvo pozitivnim je ocijenilo Studiju utjecaja na okoliš za gradnju termoelektrane Plomin C. Protiv gradnje Plomina, kao i hidroelektrane Ombla brojne su udruge zelenih, koje su i danas prosvjedovale.

Projekt Plomin C, vrijedan milijardu eura, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić želi progurati pod svaku cijenu. Iako nova elektrana ne bi trebala  zagađivati više od sadašnjih, zeleni su oštro protiv termoelektrane na ugljen. Tvrde da je riječ o farsi kojom se izigrava prostorni plan Istarske županije, jer u njemu stoji da se na istoj lokaciji može graditi jedino termoelektrana na plin, ne na ugljen.

Za gradnju Plomina C potrebna je i suglasnost Slovenije. Nakon toga ministar zaštite okoliša može odobriti projekt. No zeleni najavljuju tužbu pred Upravnim sudom. Ni drugi Čačićev projekt, Hidroelektrana Ombla, ne prolazi bez protivljenja ekoloških udruga. Pobunili su se i mještani.

Stanovnici Rijeke Dubrovačke održali su konferenciju za novinare "5 do podne za HE Ombla" na kojoj su zatražili od predsjednika hrvatske Vlade da odustane od izgradnje HE Ombla. Podsjetili su kako je u Planu 21 Kukuriku koalicije stajalo, ukoliko dođu na vlast, koalicija neće poduprijeti nastavak gradnje tog projekta.

Jedan od sudionika konferencije stanovnik Rijeke Dubrovačke Marin Pavlović upozorio je kako u HEP-ovoj studiji iz 2009. stoji da područje Rijeke Dubrovačke nije ugroženo od potresa, a zapravo je jedno od najugroženijih područja ovog dijela Europe. Isto tako, kazao je, ovdje se nalazi najviše klizišta u Hrvatskoj nastalo uslijed djelovanja podzemnih voda. Poručio je i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da će u slučaju bilo kakva izgreda odgovarati ne samo politički, već kazneno i materijalno.

Sudionici konferencije naglasili su kako su ovdje ugroženi izvori vode te kako je projekt HE Ombla povezan s projektom gradnje igrališta za golf na Srđu, odnosno gradnjom apartmana na tom dijelu jer će onda biti potrebne velike količine vode.

Zatražili su od Vlade da objavi mišljenje revizora te da će o svemu izvijestiti i šefa Izaslanstva EU u RH Paula Vandorena.

U pitanju su velike investicije, projekti važni za Hrvatsku kao velikog uvoznika struje. Sigurno je da će se još lomiti koplja oko ova dva projekta, samo je pitanje čije će biti čvršće.