Otvoreni Dani Frankopana

U Crikvenici je otvorena manifestacija Dani Frankopana koja se održava u povodu 600. godišnjice početka gradnje samostana u Crikvenici. Knez Nikola IV. Frankopan je 1412. naložio gradnju samostana uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije u današnjoj Crikvenici te ga poklonio redovnicima pavlinima. Ovaj samostan smatra se povijesnom jezgrom razvoja Crikvenice.

Dani Frankopana održavaju se ispred hotela Kaštel, lokacije odakle se počela širiti Crikvenica. Namjera organizatora, Turističke zajednice grada Crikvenice, uvesti je posjetitelje u svijet Frankopana i pokazati im odlike srednjeg vijeka. Tako se na srednjovjekovnom sajmu predstavljaju stari zanati, nekadašnji načini trgovanja, kovnica novca i druge zanimljivosti.

Tijekom dvodnevne manifestacije priređivat će se turniri vitezova, nastupi srednjovjekovnih zabavljača, održavat će se radionice streličarstva i mačevanja, minijature, vitraja i srednjovjekovne kuhinje. I gastronomska ponuda će biti prilagođena prilici pa će se Crikveničani i njihovi gosti moći upoznati s nekadašnjim okusima jela i pića. Ovom prigodom će se predstaviti novi suvenir crikveničkog kraja - Pavlinska torta, čiji su sastojci med od kadulje, suhe smokve i orasi.

Oba dana odigrat će se Legenda o lijepoj kneginji, povijesni igrokaz s borbama vitezova, opsadom grada i ispaljivanjem vatrenih kugli iz katapulta. Sudionici manifestacije su udruge kojima je cilj očuvanje povijesnih vrijednosti kao što su Krčki vitezovi, Vitezovi zelingradski, Red čuvara grada Zagreba, Bratstvo svetog Mihovila, Koprivnički mušketiri i haramije, Kliški uskoci i Senjski uskoci.