Otvoren 52. Međunarodni dječji festival

Podizanjem festivalske zastave u je Šibeniku, na Ljetnoj pozornici ispred katedrale sv. Jakova, otvoren 52. Međunarodni dječji festival (MDF). Festival je otvorila predstava Mačak Đingis kan i Miki Trasi koja je realizirana u režiji Ivana Lea Leme, a prema tekstu poetese Vesne Parun i glazbi Ladislava Tulača.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je nazočila ceremoniji svečanog otvaranja šibenskoga Međunarodnog dječjeg festivala, kazala je kako joj je izuzetna čast u ime cijele Hrvatske pozdraviti one koji su se čitavo vrijeme trajanja festivala trudili da Šibenik ostane grad simbol djece. Sve ove godine MDF-a Šibenik djeluje kao pravi mali umjetnički inkubator. MDF je djevojčicama i dječacima već u najranijoj dobi dao mogućnost da se okušaju u glumi i umjetnosti, rekla je ministrica.

Gradonačelnik Šibenika Ante Županović, ujedno i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, pokrivitelja MDF-a, podravljajući okupljenu publiku i sve goste Šibenika rekao je kako ključeve grada večeras preuzimaju djeca. Poseban je trenutak kada dječji smijeh unosi čar u šibenske kale, kazao je gradonačelnik, dodavši da djecu treba poslušati kako bismo čuli što govore jer ona to rade iskreno i spontano.

Šibenski Međunarodni dječji festival će trajati dva tjedna, do 7. srpnja. Prema najavi organizatora, tijekom trajanja festivala Šibenik će ugostiti više od 1200 izvođača iz Hrvatske i svijeta.

Festival nudi i bogat dječji radionički program, primjerice novinarsku i radijsku radionicu, radionicu ilustracije, plesnu, likovnu, glazbenu i dramsku radionicu i druge sadržaje vezane uz dječju kreativnost.