Komemoracija žrtvama logora Jadovno

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i Židova održana je komemoracija. Komemoraciju su organizirali Srpsko narodno vijeće, udruženje Jadovno 1941., Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Koordinacija židovskih općina RH.

Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istkanuo je da su zločini u Jadovnom matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH. Ustvrdio je da ovakva mjesta pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba.

Predsjedik koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus javno je zatražio da se ponovno postavi spomen-ploča u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta. U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Juraj Hrženjak kazao je da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan.

Slavko Goldstein kazao je da u Hrvatskoj ima previše grobnica da bi se sve komemorirale, ali Jadovno je grobnica koju treba redovito obilježavati jer je to prvi ustaški logor koji je NDH formirao s izrazito genocidnom namjerom.