Hrvatska proslavila Dan državnosti

Predsjednik Republike Ivo Josipović je na svečanosti, koja je u prigodi Dana državnosti RH održana u Hrvatskom narodnom kazalištu, uručio odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama.

Predsjednik je odličja uručio opernoj pjevačici Renati Pokupić, gospodarstveniku Mirku Ervačiću, znanstveniku Tomislavu Domazetu-Loši, izumitelju Matiji Kopiću te teakwondo reprezentativkama Ani i Luciji Zaninović, dok su dobitnici priznanja Zagrebačka filharmonija, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću te 3LHD arhitektonski studio iz Zagreba.

Želimo uspjeh, prosperitet, dobar standard, zaposlenost, sigurnost, pravdu, a takvu nam budućnost mogu osigurati samo pošteni, talentirani, marljivi ljudi, uspješni građani koji imaju osjećaj za zajedništvo i solidarnost. Upravo zbog toga na ovogodišnji Dan državnosti RH, u danima kada nam pred gospodarskom krizom ponekad nedostaje optimizma, odlučio sam odlikovati uspješne ljude i organizacije, koji svojim uspjehom pokazuju kako Hrvatska može biti iznimno uspješna. Budimo ponosni na dostignuća naših ljudi jer je njihov uspjeh i naš uspjeh, poručio je Josipović.

Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem Ive Lipanovića, izvela je zatim "Adieu" Viktorije Čop, "Hommage a Bach" Borisa Papandopula, Prvu passacagliju za gudače op. 35 Krste Odaka te Simfonijsko kolo, op. 12 Jakova Gotovca. Uz predsjednika Josipovića, koncertu su nazočili premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te drugi ugledni gosti iz političkoga, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske.


Državni vrh položio vijence

U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja državni je vrh položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju. Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Josip Leko položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grob predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003. Ivice Račana, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijenac su položili i zapalili svijeću i na grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U izaslanstvu su bili i predstavnici Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, udruga branitelja i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) te grada Zagreba. Ministar branitelja Predrag Matić nakon polaganja vijenaca izjavio je da se Dan državnosti s ponosom sjećamo svih hrvatskih branitelja, onih poginulih, nestalih, ali i onih živih koji su nam omogućili da danas živimo u slobodi i da imamo svoju državu.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje za Domovinu u župnoj crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. U misnom slavlju sudjelovali su Ivo Josipović te predstavnici Sabora.


Utvrditi nacionalni interes utemeljen na konsenzusu


Na svečanoj sjednici Vlade okupio se državni vrh, a prisutnima su se obratili premijer Milanović, potpredsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Josipović. U svom govoru premijer je naglasio kako je  svjestan generacijskog zadatka koji ima ova Vlada.

Gospodari smo svoje sudbine. Želimo prosperitetnu i uspješnu Hrvatsku. Građankama i građanima Hrvatske želim sretan Dan državnosti, istaknuo je premijer.

Utvrđivanje dugoročnog nacionalnog interesa utemeljenog na konsenzusu temelj je razvoja. Dakako, taj konsenzus ne znači zatiranje višestranačja i različitih političkih programa, istaknuo je pak predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je također sudjelovao na sjednici.

U Hrvatskom vojnom učilištu (HVO) Petar Zrinski je održana središnja svečana promocija polaznika vojnih škola. Zbog nedostatka novca i štednje MORH je odlučio da se svečana promocija koja se proteklih godina redovito održavala u vukovarskoj vojarni održi na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uručio je diplome polaznicima 14. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 20. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro", Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" (HVU) , te nagrade i pohvale najboljim polaznicima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske te polaznicima vojski prijateljski zemalja Republike Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, te Savezne Republike Njemačke.

Među polaznicima 14. naraštaja Ratne škole, najviše razine vojnog školovanja, od njih 14, devet je iz Oružanih snaga RH, a po jedan iz Makedonije, BiH, Njemačke i Slovenije te jedan pripadnik MUP-a, dok je u 20. naraštaju Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro" bilo 40 polaznika od kojih trojca iz OS BiH te jedan iz Makedonije.

Povodom Dana državnosti, u Dnevniku HTV-a gost je bio Vladimir Šeks autor ustavne odluke o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske. Razgovor s njim pogledajte ovdje.