Umrla Neda Bajsić Mamilović

Dramska umjetnica Neda Bajsić Mamilović nakon teške i duge bolesti umrla je u Zagrebu u 71. godini. Bajsić Mamilović rođena je u Zagrebu 1942., djetinjstvo je provela u Splitu, a mladost u Dubrovniku gdje je još u vrijeme školovanja na Učiteljskoj gimnaziji počela nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nakon prelaska u Zagreb i studija glume na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu djeluje u Zagrebačkom kazalištu mladih (1967. - 1969.) te u HNK u Zagrebu (od 1969.), ali je nastupala i na drugim pozornicama, kao i u brojnim radio-dramama te u filmu Intima Ante Peterlića iz 1965. i dajući glas Janici u Babajinoj TV ekranizaciji Breze (Slavko Kolar).

U kazalištu se istaknula blistavim talentom za dramske uloge kako u klasičnom repertoaru hrvatske i svjetske baštine, tako i hrabro koračajući u neokspresionizam i avangardu, te početke fizičkog teatra na ovim prostorima. Za glavnu ulogu u predstavi Grbavica (HNK 1971.) koja je označila svojevrsnu revoluciju toga kazališnog vremena, primila je nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za scenske umjetnosti.

U vrhuncu svoje blistave glumačke karijere, prekida aktivno kazališno djelovanje zbog teške bolesti, ali nastavlja radiodramsko. Neda Bajsić Mamilović pamtit će se po njenoj nesvakidašnjoj duhovnoj i fizičkoj ljepoti, odvažnosti, ranjivosti i blagosti, kako na sceni, tako i u životu. Pogreb će bit u četvrtak, 28. lipnja u 12,30 sati na Mirogoju.