Francuska će zabraniti prostituciju

Francuska ministrica nadležna za pitanja žena Najat Vallaud-Belkacem pokrenula je inicijativu za zakonsku zabranu prostitucije u svojoj zemlji. Cilj mi je, kao i cilj PS-a (Socijalističke stranke kojoj pripada), da prostitucija nestane, izjavila je ministrica, ujedno i glasnogovornica francuske vlade, za list Journal du Dimanche.

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls i ja nećemo biti pasivni u tome pitanju, naglasila je Vallaud-Belkacem, dodavši kako postoji mogućnost uvođenja kazni za muškarce koje se koriste uslugama prostitutki. Pri tome nije riječ o moralnoj osudi, nego o tome da se zaštiti golema većina prostitutki koje su žrtve nasilja svodnika, objasnila je.

U Francuskoj je trenutačno zabranjeno svodništvo, ali ne i prostitucija. Francuski je parlament za vlade bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja donio odluku koja je predviđala zabranu prostitucije. Ta odluka, međutim, nije obvezujuća i nema zakonsku snagu.

Procjenjuje se da u Francuskoj trenutačno radi 18.000 do 20.000 prostitutki iz cijeloga svijeta. Prema istraživanju zaklade Scelles, one djeluju najčešće u predgrađima velikih gradova, u šumarcima u blizini stambenih zona te pod krinkom masažnih centara. Dok je Sarkozy bio ministar unutarnjih poslova, pokrenuo je borbu protiv prostitucije, no ona se samo premjestila iz središta Pariza u predgrađa.