Za ratni zločin u Lovasu 128 godina

Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine, kada je ubijeno 70 osoba. Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu preostalih trinaestoro optuženih osudilo je na kazne u trajanju od 4 do 14 godina zatvora. Sveukupno za zločin u Lovasu optuženi su dobili 128 godina zatvora.

U obrazloženju presude navedeno je da su svi oni proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

U listopadu '91. godine 14 okrivljenih, redom pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", u smrt su poslali 70 stanovnika Lovasa. Najstrašniji zločin, "čišćenje"minskog polja, preživjela su trinaestorica Lovašana. Još su bila dva kobna mjesta u selu - zgrada zadružne radionice i podrum u općini.

Za prvookrivljenog Devetka Tužiteljstvo je tražilo (i dobilo) 20, za ostale okrivljenike od 5 do 15 godina zatvora. Premalo, kažu preživjeli.

Nešto više od četiri godine traje sudski proces za zločin u Lovasu. Lovašani su presudu slušali iz prve ruke - sjedeći u sudnici u Beogradu.