Sindikati i Vlada bez dogovora o TKU-u

Sindikati i Vlada još se nisu dogovorili o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe. Nakon gotovo četverosatnog sastanka na Markovu trgu dogovoreno je samo da će se ponovno sastati u ponedjeljak.

Što je sporno u prijedlogu izmjena te kojih bi se prava zaposlenici trebali odreći, pregovarači nisu željeli otkriti. Ne žele, kako su rekli, da javnost nagađa o još  početnim Vladinim prijedlozima. Otkriveno je samo da bi predviđenim smanjenjem prava zaposlenika uštede u proračunu bile oko dvije milijarde kuna.  

Pet naših prijedloga osigurava smanjivanje izdataka za plaće za dvije milijarde kuna, koliko je i predviđeno u proračunu za ovu godinu, istaknuo je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Mimica kaže da su razmotrili mnogo toga - proračunsku situaciju, obvezu održavanja fiskalne odgovornosti te argumente koji su Vladu naveli da traži izmjenu TKU-a. Očekuje se da se sindikalna strana dogovori, da zauzme stajališta o svakoj od pet predloženih izmjena, rekao je Mimica i nastavak pregovora najavio za ponedjeljak.

Uime sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kaže kako su čuli dosta argumenata Vlade, ali još nedovoljno da donesu odluku o smislenosti i pravednosti odricanja. Mi smo Vladi dali na razmišljanje kakve može dati kompenzacije i kakvog ima smisla odricanje koje se od nas traži, rekao je Mihalinec, najavljujući da će više detalja sindikalisti dati na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Neslužbeno se pak može doznati da su među Vladinim prijedlozima, uz to, smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božićnice u ovoj godini, prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduće godine nema ni jubilarnih nagrada ni regresa.

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. Početkom lipnja počeli su razgovori predstavnika Vlade i sindikata o izmjenama TKU-a.