Vjerovali smo da štitimo hrvatske interese

Suđenje Ivi Sanaderu za uzimanja mita u slučaju Ina-MOL nastavljeno je na zagrebačkome Županijskom sudu svjedočenjem Josipa Friščića, bivšeg predsjednika Hrvatske seljačke stranke i potpredsjednika Sabora u prošlom sazivu.

Friščić je posvjedočio kako s bivšim premijerom, optuženim za korupciju, nikada nije razgovarao o Ini i MOL-u. Rekao je da je kao koalicijski partner potkraj 2008. bio na jednom od sastanaka kada je partnerima bilo predstavljeno pitanje međudioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a u Ini.

Naime, tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec predstavio je tešku energetsku situaciju u Hrvatskoj, teškoće u Ini i promjene u vlasničkoj strukturi te tvrtke s obzirom na to da je MOL kupio gotovo 50% udjela, te eventualno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Nisu donosili zaključke jer im nije bio predočen konačni nacrt ugovora koji je donijela Vlada.

U vezi s vlasničkom strukturom Friščić je rekao da je HSS tek primio informaciju o tome da MOL više nema 25%+1 dionicu, nego oko 48%. Kaže kako se vjerovalo da se štite hrvatski interesi te da su zato dali suglasnost za nastavak pregovora. 

Na Sanaderovo pitanje je li tom prigodom bilo pritisaka na HSS-ove članove Vlade, Friščić je odgovorio: Da je netko vršio pritisak, vjerujem da bi me oni o tome informirali. Budući da me nisu informirali, ja onda pretpostavljam da nitko nikakav pritisak nije ni vršio.

Friščićev HSS bio je član bivše vladajuće koalicije predvođene HDZ-om koja je donijela odluku o prepuštanju upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a za što je, prema optužnici, Sanader dobio 10 milijuna eura mita od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija.

Ročište se nastavlja 5. srpnja.