Otvoreno "Osječko ljeto kulture"

Praizvedbom obiteljske drame Unterstadt osječke književnice Ivane Šojat Kuči, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi glumačkog ansambla osječkog HNK-a u Osijeku počelo je 12. Osječko ljeto kulture koje traje do 13. srpnja.

Otvarajući manifestaciju, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, istaknuo je kako je to kulturna manifestacija koja je prešla okvire istočne Hrvatske i postala važan kulturni događaj na mapi hrvatski ljetnih događaja.

Tijekom dva tjedna, uglavnom na prostoru povijesne osječke jezgre Tvrđe, bit će održano 30-ak kazališnih, glazbenih, likovnih i filmskih sadržaja za odrasle i djecu. Osječko ljeto kulture počelo je na Dan zaštitnika Grada Osijeka svetih Petra i Pavla te tako u sebi objedinjuje cijeli Osijek kao grad kulture, naglasio je Bubalo.

Na prostoru sveučilišnoga Campusa bit će održana i praizvedba kantate Jerihon Davora Bobića u izvedbi solista i zbora osječke Umjetničke akademije, Zbora Brevis i sinfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, kojim će ravnati Tomislav Fačini.

Tijekom slijedećih dana bit će održana i premijera dječje bajke Žar ptica Magdalene Lupi Alvir, te drama Kisik Ivana Viripajeva. Bit će održan i ciklus filmskog programa pod nazivom Sereen on the green, a gostovat će i Slovensko narodno gledališče iz Maribora.

Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture bit će riječi i o suvremenoj osječkoj književnoj sceni s posebnim osvrtom na književna djela osječke književnice Jasne Horvat, prošlogodišnje dobitnice nagrade za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za roman Az.