Orban odbio komentirati Milanovićeve izjave

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je komentirati ocjenu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsko nego obrnuto.

Prije svega iznimno poštujem vašeg premijera. On je veliki čovjek i mi bilateralno iznimno dobro surađujemo. Drugo, iznimno cijenimo hrvatski narod jer imamo mnogo toga zajedničkog, od povijesti, prijateljstva i suradnje u posljednjih nekoliko godina. Ne postoji toliko primjera da su dvije države tako povezane bez interesa, čak i emocionalno. Mi volimo i pomažemo Hrvatsku, a to je, vjerujem, obostrano. Treće, budući da je iznimno vrijedno prijateljstvo, ne želim izazivati nikakav sukob reagirajući na bilo kakve kritike Hrvatske prema Mađarskoj osim kada se radi o poštovanju mađarskog naroda. To ovdje nije slučaj i nema razloga reagirati na to, odgovorio je Orban. 

Milanović je pri dolasku na summit, a govoreći o procesu protiv Radimira Čačića, rekao da će Hrvatska poštovati pravomoćnu presudu, dodajući da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsku stranu nego što je slučaj u obratnom smjeru.

Mađarsko državno odvjetništvo odbilo je prošle godine na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske.

Orban je dodao da kao pravnik može reći da nije teško uočiti razliku između jednog slučaja u kojem su dvije osobe izgubile živote i poslovne rasprave o tome je li nečim upravljano dobrlo ili loše. Razlika je jasna, rekao je.