Postoji li zagrebačka kulturna hobotnica

Kao gradski zastupnik izabran sam na neposrednim izborima. Prema tome mene nitko ne može smijeniti, rekao je, gostujući s Vitomirom Lončar u Dnevniku HTV-a, Zvonko Maković. Dodao je da, upravo suprotno od onog što tvrdi Lončar, postoji strategija razvoja kulture u Zagrebu.

Lončar je tvrdila da strategije nema jer Maković nije kompetentan da je izradi baš kao i svi dijelovi hranidbenog lanca zagrebačke kulturne hobotnice.

Cijela se naša kultura počela raspadati po šavovima. Gdje god zagrebeš - smeće, kud god se okreneš - katastrofa. Tako je na svojem blogu Vitomira Lončar prije tri mjeseca reagirala na, kaže, neupućen i neciviliziran tekst Zvonka Makovića u jednom tjedniku u kojem on osporava kandidaturu Gordane Vnuk za novu ravnateljicu ZKM-a. Jer navodno je, tvrdi Lončar, to mjesto prema dogovorenoj križaljci bilo namijenjeno isključivo bivšoj ravnateljici Dubravki Vrgoč.

Bio je to početak javnog linča protiv Makovića. Akciji 155, kako se naziva grupa zagrebačkih intelektualaca, ubrzo se pridružilo 200-tinjak potpisnika peticije za Makovićevu smjenu. U peticiji se kaže da se Maković u svojem djelovanju nikad ne bavi temeljnim problemima zagrebačke kulture te da je svoju javnu funkciju, pišući za jedan tjednik, pretvorio u mjesto obračuna s neistomišljenicima.

Makovićevi pristaše smatraju da iza peticije stoje osobni interesi vlasnika Male scene, bračnog para Lončar - Šimić.

"Tko je tu lud" naziv je jedne hit-predstave za koju se svojedobno tražila karta više. Je li možda ovo njezin nastavak, samo ovaj put na gradskoj sceni?

U videoprilogu pogledajte "obračun" Lončar i Makovića u Dnevniku HTV-a.