Zagrljaj dug 1800 godina

Zbog svoje bogate i slojevite povijesti, Vinkovci su čini se eldorado za arheologe. Posljednje otkriće su čak šezdeset dva rimska groba, a u jednome od njih par, već prozvan Romeo i Julija. Par u zagrljaju dugom 1800 godina.

Nekoliko koraka dalje u grobnici klasične veličine čak je šezdeset osoba većinom muškaraca, premda ima i žena i djece. Kosturi su tako položeni da je očigledno da se radilo o iskomadanim tijelima.

Zanimljivo je i istovremeno uznemirujuće da su polagani u grob dok je još meso bilo na kostima. Našli smo ekstremitete u položajima u kojima su mogli biti položeni samo dok je bilo mesa na njima, rekao je Hrvoje Gulić iz Gradskog muzeja Vinkovci.

I dok na nesnosnim slavonskim vrućinama arheolozi istražuju mračne tajne rimske povijesti, tek mogu nagađati - je li riječ o vojnom sukobu, upadu barbara ili čak progonu kršćana. Antroploška i DNK analiza mogle bi pokazati tko su bile žrtve. Da zločincima ništa nije bilo sveto, pokazuju i tragovi antičkih pljačkaša grobova: probijen sanduk, kosti gurnute u kut...

Zahvaljujući detektorima metala i sustavnom radu na lokaciji, arheolozi su pronašli vrijedne nalaze, poput zlatnih naušnica na dvogodišnjoj djevojčici, medaljona, srebrnog i staklenog prstenja i posuđa.