Matica sindikata čvrsta u zahtjevima

Čelnici sindikata visokoga, srednjoškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja nazvali su svoju kolegicu Spomenku Avberšek i ministra rada Miranda Mrsića manipulatorima, zbog njihovih jučerašnjih izjava o tijeku pregovora o Kolektivnom ugovoru.

Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Zvonko Laktašić opovrgavaju bilo kakav dogovor s Vladom o odustajanju od božićnice, regresa i jubilarne nagrade.
Predstavnici Matice na konferenciji za novinare kazali su kako su Vlada i Avberšek obmanuli javnost. Najavili su da na sutrašnjem nastavku pregovora neće odustati od svojih stajališta. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako su njihovi uvjeti vrlo jasni - nema rezanja plaća i diranja u dodatak sporazuma o osnovici za plaće; sve što im se sada uzme, da im se vrati u trenutku gospodarskog oporavka te da se o neisplati božićnice i regresa za iduću godinu razgovara tek na jesen, kad vide što je Vlada napravila u drugim sektorima.

Jedan od zahtjeva je i da se iz Zakona o reprezentativnosti povuče odredba koja jača male strukovne sindikate. Sindikalisti ne pristaju, a na čemu vladajući posebno inzistiraju, na otkazivanje sporazuma koji su sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće 1. siječnja 2013. godine.


Četiri sindikalne središnjice upozoravaju kako interesi zaposlenih u javnom i privatnom sektoru nisu suprotstavljeni te da pokušaji huškanja jednih na druge neće proći. Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Udruga radničkih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata smatraju kako Vlada i korporativni mediji mjesecima orkestrirano pritišću sindikate javnog sektora.