Zastupnici će evidentirati dolazak u Sabor

Predsjednik Odbora Josip Leko (SDP) izvijestio je da je u prijedlog izmjena Poslovnika uvrštena i odreba o evidentiranju zastupnika, pri čemu bi izostanak trebali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svojeg kluba ili radnog tijela, iako nisu predviđene nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor.

Takav prijedlog odmah je izazvao protivljenje HDZ-ovih članova, koji su ga ocijenili ponižavajućim za zastupnike i udarom na parlamentarizam. Ovo je novi alat za ponižavanje i srozavanje najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela, poručio je Ilija Filipović (HDZ).

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar također je evidentiranje zastupnika ocijenio nepotrebnim, ističući kako vjeruje da su svi koji su prisegnuli na zastupničku dužnost svjesni odgovornosti tog posla. Bojim se da je ovo početak jedne loše, nepotrebne prakse za parlamentarizam, poručio je.

Da se ta odredba treba izostaviti iz prijedloga, smatra i Vladimir Šeks (HDZ). Istaknuo je kako su najveći problem zastupnici koji ne dolaze na glasovanje te predložio da se Poslovnikom predvide opravdani razlozi zbog kojih se dopušta izbivanje s glasovanja. To bi po meni trebalo udariti po džepu, kazao je Šeks, zauzevši se za novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano ne dolaze na glasovanje.

Nezadovoljan obvezom da moraju potvrditi izostanak iz Sabora bio je i SDP-ovac Marin Jurjević. Rekao je kako elektronička kartica neće promijeniti bit stvari želi li netko raditi ili ne i složio se da bi se takva obveza trebala uvesti za glasovanje.

Protiv evedentiranja karticom nije bio Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), iako se više zalaže za sankcioniranje zastupnika koji konstantno ne dolaze na raspravu, a posebno na glasovanje.