Fischer potpisao hrvatski pristupni ugovor

Austrijski predsjednik Heinz Fischer potpisao je u Beču Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u nazočnosti hrvatskog šefa države Ive Josipovića koji je tom prigodom zahvalio na brzoj ratifikaciji koja.

Danas je za Hrvatsku važan dan. Brza ratifikacija je i poruka da je Hrvatska dobrodošla u Europu. Poruka s naše strane je da će Hrvatska ne samo nastojati profitirati od članstva, već će dati Europskoj uniji jednu novu kvalitetu, rekao je Josipović.

Fischer je naglasio da će Hrvatska kao nova članica EU-a od 1. srpnja 2013. biti stabilizacijski čimbenik na Balkanu, te će naći zemlje unutar EU-a koje imaju iste ciljeve i želje, poput Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Češke, te s njima surađivati na velikom broju zajedničkih tema.

Iako Austrija i Hrvatska nemaju zajedničku fizičku granicu, mi se osjećamo kao susjedi, što je rezultat dugogodišnjih stoljetnih povijesnih veza Hrvatske i Austrije, pomoći koju je Austrija pružala Hrvatskoj od samog nastanka naše države, te rezultat ozbiljne suradnje na mnogim područjima, naglasio je predsjednik Josipović.

Njegov posjet Beču bio je prigoda, kako su kazala oba predsjednika, da se razgovara i o drugim pitanjima, a prije svega o gospodarskoj suradnji. 

Očekujem da su primjedbe koje ću čuti u pogledu austrijskih investicija i međusobne gospodarske suradnje upravo one o kojima u Hrvatskoj govorimo gotovo svakodnevno. Mi smo svjesni problema i radimo na tome da se oni uklone, rekao je Josipović.

Na pitanje austrijske novinarke hoće li se dogoditi da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU, Josipović je kazao da Slovenija to ne čini niti je činila prije, naglasivši prijateljske odnose dviju zemalja.

Na kraju svečanosti glazbena skupina gradišćanskih Hrvata odsvirala je i otpjevala, na poziv predsjednika Fischera, nekoliko tradicionalnih hrvatskih pjesama.