Hodžić: Rat i genocid rezultat su politike

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić u Hrvatskom je saboru, u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Srebrenice 11. srpnja, pozvao zastupnike da upute apel političarima diljem svijeta da više nikada i nigdje ne posežu za ratovima, kako se tragedija poput srebreničke više nikada, nigdje i nikome ne bi dogodila.

Nakon što je kolegama u sabornici podijelio bedž Cvijet Srebrenice, koji simbolizira ljepotu života, ali i opominje da se užas Srebrenice više ne smije ponoviti, Hodžić je podsjetio kako rat nije ništa drugo nego politika, produžena i vođena drugim sredstvima.

Uvažene kolege političari, želim sve nas podsjetiti da je rat, ali i genocid rezultat politike, odnosno rezultat posla kojim se bavimo. Mi političari diljem svijeta, kada zaboravimo na dijalog i posegnemo za nekim drugim sredstvima u ostvarivanju svojih ciljeva, sijemo smrt, tugu, rušimo i uništavamo, igramo se sa životima i sudbinama ljudi tuđeg, ali i vlastitog naroda. Izazivamo i s tuđom djecom vodimo ratove, za njih tražimo opravdanja, a kada se opet od njih zamorimo, ponovno sjedamo za stol, dogovaramo mir, valjda nesvjesni besmisla u međuvremenu nastalih ljudskih žrtava, materijalnih razaranja i sveopće tragedije, poručio je Hodžić zastupnicima.

Naglasio je kako srebrenička tragedija nije tragedija samo bošnjačkog naroda kojemu su pripadale žrtve genocida, nego i tragedija srbijanskog naroda kojemu su pripadali počinitelji zločina predvođeni generalom Mladićem. 

Tragedijom svih tragedija Hodžić je, pak, označio činjenicu da je genocid u BiH bio eksplicitno najavljen još u listopadu 1991., kada je ratni zločinac Radovan Karadžić u Skupštini BiH bošnjačkom narodu poručio: Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak jer se muslimanski narod ne može obraniti ako bude ratovao.

Hodžić je izrazio ponos što pripada bošnjačkom narodu, koji se unatoč tim prijetnjama, zajedno s hrvatskim narodom i ostalim građanima BiH, u proljeće 1992. na referendumu odlučio za samostalnost i neovisnost BiH kao države triju ravnopravnih naroda i svih njezinih građana.

Jer suživot različitih naroda, religija i kultura bosanskohercegovačka je prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i budućnost cijelog čovječanstva, poručio je Hodžić.