Više sportašica nego sportaša

Svjetska velesila Sjedinjene Države šalju na Olimpijske igre u Londonu 530 sportaša, a po prvi puta u povijesti u američkoj ekipi je više žena negoli muškaraca.

U London će tako 269 Amerikanki i 261 Amerikanac, a među njima će biti čak 76 aktualnih olimpijskih pobjednika i najjače ime - plivač Michael Phelps, koji je sa 14 olimpijskih zlata apsolutni rekorder. Od 530 američkih sportaša njih 124 već ima olimpijske medalje, za sedam će to biti pete Igre na kojim nastupaju, a za 302 prve. S 15 godina najmlađa je plivačica Katie Ledecky, dok 54 godina ima najstarija Karen O'Connor, koja će nastupiti u konJičkom sportu.

Kina prepolovila broj sportaša

Iako je najmnogoljudnija zemlja na svijetu Kina neće imati i najviše sportaša na Olimpijskim igrama. Naime, kineska olimpijska delegacija u Londonu imat će 396 sportaša, što je znatno manje negoli prije četiri godine kada su bili domaćini Igara u Pekingu. Tada je Kinu predstavljalo 639 sportaša.

Kina je na OI u Pekingu bila najuspješnija država po osvojenim medaljama. Kineski sportaši osvojili su 100 medalja, od čega 51 zlatnu.