Državnim službama prijedlog stiže sutra

U Banskim dvorima održan je prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi. Sastanak je prošao "glatko". Ni jedna strana nije iznijela polazišne točke u pregovorima, nego su otvoreni konstruktivni razgovori.

Tema je novi kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike jer postojeći istječe 31. srpnja. Razgovori se nastavljaju u srijedu, 18. srpnja. Već bismo sutra mogli doznati što će Vlada ponuditi sindikatima, odnosno koje uštede želi u novom KU-u, jer će sindikatima uputiti prijedlog novoga kolektivnog ugovora. Naime, Vlada želi da na sljedećem sastanku ima iskristalizirana stajališta sindikata. Nada se da će već tada, u dobroj vjeri, uspjeti postići zajedničku platformu i u konačnici dogovor te, u duhu socijalnog partnerstva, potpisati novi kolektivni ugovor.

Nakon sastanka, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da su predstavnici Vlade izvijestili sindikate o ekonomskoj situaciji i razlozima zbog kojih Vlada pregovara o uskraćivanju dijela materijalnih prava. 

Rekao je da okvir za pregovore sa sindikatima državnih službi ostaje isti kao i za sindikate javnih službi, a to je 21,6 milijardi kuna, koliko je u državnom proračunu ove godine predviđeno za 240.000 državnih i javnih službenika. Taj iznos ne možemo probiti, niti se možemo više zaduživati. Predložit ćemo uštede na materijalnim pravima jer želimo sačuvati radna mjesta i sadašnju razinu plaća, kazao je.

Iako Mrsić nije želio otkriti kakav će prijedlog kolektivnog ugovora uputiti sindikatima, pretpostavlja se da bi i državni službenici mogli ostati bez božićnice za ovu te regresa i božićnice za iduću godinu, da će im biti smanjena dnevnica sa 170 na 150 kuna i naknada za prijevoz, osim onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić vjeruje da će uskraćivanje dijela materijalnih prava biti učinjeno na zadovoljstvo svih članova sindikata državnih službi, kao i svih strana u pregovorima.


Sutra "dan D" za Vladu i sindikate javnih službi

Nije isključeno da su oči i Vlade i sindikata državnih službi uprte u sutrašnji dan D. Naime, nakon ušteda koje je tjednima nudila i pregovarala sa sindikatima javnih službi, za Vladu se može reći da nije uspjela. Barem ne za sada. Sindikatima je, nakon što su tražili još ustupaka, na posljednjim pregovorima u srijedu poručila - potpišite ili nemojte.

Naime, od osam sindikata, četiri sutra neće potpisati izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, nego će u rujnu o svemu pitati članstvo na referendumu.

Osim ako se u posljednjem trenutku ne dogodi obrat, nakon nepotpisivanja izmjena TKU-a slijedit će proces mirenja i arbitraža.

Istodobno, Vlada prijeti jednostranim raskidom TKU-a. Zatim bi slijedili i raskidi granskih kolektivnih ugovora, pa bi svi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez kolektivnih ugovora. Vlada bi dobila priliku da jednostrano uređuje plaće uredbama.

Sindikati koji ne žele potpisati ovakve izmjene TKU-a najavili su štrajkove i pravnu bitku ako se to dogodi.