Bogata sezona riječkog HNK

Intendantica HNK Nada Matošević Orešković kazala je da HNK Ivana pl. Zajca sve teže zatvara financijsku konstrukciju ali, unatoč tomu, nastavlja s pripremanjem programa. Uspostavili smo suradnju sa sponzorima i mecenama, a potvrda našeg dobrog rada je ostvarenih 297 programa u protekloj sezoni na kojima je bilo 87.000 gledatelja, istaknula je Matošević Orešković.

Novost ovogodišnje kazališne pretplate je ekskluzivna pretplata Verdi s novom premijernom operom ovog skladatelja Aida koja se ostvaruje u suradnji s HNK Zagreb. Pretplata obuhvaća i Verdijeve opere La traviata, Macbeth i Nabucco.

Opera će iduće sezone premijerno postaviti novu operu talijanskog skladatelja Danielea Zanettovicha Marco Polo, a mjuzikl Jerryja Bocka Guslač na krovu, premijerno izveden na Ljetnoj pozornici u Opatiji, postavit će se na pozornici HNK.

Težište programa Hrvatske drame ove godine je na komedijama. Premijerno će se postaviti San ivanjske noći Williama Shakespearea i Figarov pir P. A. C. de Beaumarchaisa. 

Goldonijeva Gostioničarka Mirandolina se s Ulice Šime Ljubića, gdje je izvedena u sklopu festivala Riječke ljetne noći, seli sljedeće sezone u zgradu Kazališta. Za mlade se priprema premijera u suradnji sa skupinama Trafik iz Hrvatske i Necessary Stage iz Singapura pod nazivom Crossings, a sa skupinom Malik, u sklopu programa Mladi za mlade, predstave Čarobni prst.

Ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig najavila je da će TD premijerno izvesti Umišljenu bolesnicu Carla Goldonija i Osam žena i jednu zagonetku Roberta Thomasa te recital Nezamjetne prolaznosti Laure Marchig.

Premijerni naslovi baletnog programa su Shut up and dance, autorski projekt Ronalda Savkovića i Mozart efekt, autorski projekt Huga Viere.