Otvoreno Splitsko ljeto

Premijerom Verdijeve opere Nabucco na Peristilu počelo je 58. splitsko ljeto.  Izvedbom je ravnao maestro Nikša Bareza, a režiju potpisao Talijan Ivo Guerra. Naslovnu ulogu babilonskog kralja Nabucca tumačio je argentinski bariton Fabian Veloz, a ulogu Nabuccove kćeri Abigaille rumunjska sopranistica Silvia Sorina Munteanu.         

Do 14. kolovoza na Splitskom ljetu bit će izvedeno 30 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedaba te izložaba. Noovost ovogodišnjeg festivala su tribine o odnosu grada u tranziciji i kazališta u kojima će sudjelovati poznati filozofi, sociolozi i umjetnici koji publici nude dijalog o gorućim temama našeg vremena - globalizaciji, prosvjedima, mogućim transformacijama industrijskih gradova u gradove kulturne industrije.

Splitsko ljeto bit će epicentar velikih kazališnih radionica, rekao je Bareza. U želji da splitskoj sceni omogući suradnju s velikim autorima, kao što su mađarski redatelj Viktor Bodo i priznati scenograf Aleksandar Denić, u sklopu projekta 'Nomadi ljepote' dvije će radionice pružiti uvid u dva aspekta suvremenog kazališta, režiju i modernu scensku kreaciju, dodao je.

Ravnateljica dramskog programa ovogodišnjega Splitskog ljeta Senka Bulić istaknula je da je središnji događaj dramskog programa premijera predstave Adio kauboju. Riječ je o adaptaciji romana Olje Savičević-Ivančević koja će biti izvedena 8. kolovoza na Stinicama u splitskoj Sjevernoj luci.

Milko Šparemblek, redatelj i koreograf premijerne baletne predstave na ovogodišnjemu Splitskom ljetu Čudesni mandarin Bele Bartoka, istaknuo je kako je tema djela metafora o snazi žudnje, dodajući kako je u predstavi posebno važan odnos glazbe i koreografije.

Obnašatelj dužnosti intendanta splitskoga HNK Duško Mucalo izvijestio je da je svih 277 zaposlenika te kazališne kuće spremno dati svoj maksimum da bi ovogodišnje Splitsko ljeto bilo uspješno.