Jedna zagrebačka priča

Izložba Galerija Forum - jedna zagrebačka priča, kojom se obilježava 43 godine otkada je prvi put u toj galeriji otvorena izložba te koja donosi multimedijski spoj dokumentacije iz arhiva galerije, snimki iz arhiva HTV-a i umjetničkih radova istaknutih članova galerije - kataloga, plakata i fotografija, otvorena je danas u Galeriji Forum.

Član Savjeta Galerije Forum Branko Franceschi smatra da je ključ uspješnosti projekta, koji je povijesno nastao 50-ih godina i internacionalno se realizirao 60-ih u New Yorku, u tome što je Galerija realizacija ideje kolektiva kojim upravljaju umjetnici.

Radi se o kolektivu koji su osnovali umjetnici nezadovoljni institucionalnim sustavom i komercijalnim sustavom galerije, objasnio je Francheschi.

Istaknuo je da su umjetnici koji su utemeljili Galeriju Forum nastojali zaokružiti egzistencijalne potrebe umjetnika: slobodan izložbeni prostor nad čijom su programskom djelatnošću imali kontrolu te produkcijski okvir koji je su ostvarili s grafičkim i fotografskim materijalom.

Galeriju Forum osnovala je 1969. skupina umjetnika - Kosta Angeli Radovani, Belizar Bahorić, Raul Goldoni, Ksenija Kantoci, Ante Kuduz, Ferdinand Kulmer, Ivan Lovrenčić, Edo Murtić, Stevan Luketić, Oton Postružnik, Zlatko Prica, Nikola Reiser, Virgilije Nevjestić i Frano Šimunović te pjesnik i likovni kritičar Vlado Gotovac. Ubrzo su im se priključili i Goranka Vrus-Murtić, Nives Kavurić-Kurtović, Šime Perić, Josip Diminić, Dalibor Parać, Marija Ujević-Galetović i Ivo Šebalj, a nešto kasnije i Stanko Jančić, Ivo Friščić i Zlatko Keser.

Izložba je otvorena do 8. rujna.