Izgubljena Klimtova freska nađena u garaži

Rani rad simbolista Gustava Klimta, nestao potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća, pronađen je u petak u jednoj garaži u austrijskom gradu Linzu. Stručnjaci, međutim, sumnjaju u autentičnost. Tvrde kako je vjerojatnije da je Anđela s trubom naslikao Klimtov mlađi brat Ernst, prenosi britanski Guardian.

Stropna freska, promjera 1,7 metara, koja prikazuje anđela s trubom zaogrnutog crvenim šalom na plavoj pozadini ukrašavala je strop Klimtova bečkog studija u ulici Sandwirt, koji je nakon završetka studija, između 1883. i 1892., dijelio s bratom Ernstom. Nestala je potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme ugradnje dizala u zgradu, nakon čega joj se izgubio svaki trag.

Povjesničari umjetnosti od tada nagađaju što se s njom dogodilo. Čak se vjerovalo da je uništena. Međutim, kolekcionar Josef Renz kaže da ga je prošli petak nazvao čovjek koji je ustvrdio da se freska nalazi u njegovoj garaži. Tek je nedavno shvatio o čemu je riječ, kazao je, i ne zna kako se tu našla. Freska je u vrlo dobrom stanju.

No Alfred Weidinger, stručnjak za Klimta i zamjenik direktora bečkog dvorca Belvedere, koji je vlasnik najveće zbirke Klimtovih djela u svijetu, tvrdi kako ima više dokaza koji upućuju na to da je djelo zapravo naslikao Gustavov manje poznati brat Ernst. Osim što ga Gustav nije potpisao, riječ je o ne osobito vrijednom umjetničkom djelu koje nalikuje stropnim slikama koje je Ernst slikao u dvorcu Mondsee pokraj Salzburga. U najboljem slučaju, slika je zajedničko djelo braće Klimt, smatra on.