Manje prijevara oko isplata iz proračuna

Prijevare povezane s isplatama iz proračuna Europske unije u 2011. smanjene su za 35%. Prošle je godine bilo 41% manje slučajeva sumnji na prijevare u području kohezijske politike u odnosu na 2010. godinu, te 66% manje u području poljoprivrednih poticaja, pokazalo je godišnje izvješće Europske komisije Zaštita financijskih interesa Europske unije.

Osim strožih mjera i bolje kontrole, postoji i niz tehničkih objašnjenja za pad stope prijevara u 2011., kao što su zatvaranje programskog razdoblja u području kohezijske politike i stabilnije izvješćivanje u sklopu novog kontrolnog sustava za poljoprivredu, ističe se u izvješću.

Ukupno je 295 milijuna eura ili oko 0,2% proračuna europskih fondova bilo zahvaćeno prijevarama, i taj će iznos, u skladu s pravilima EU-a, morati biti vraćen u europski proračun.

Smanjenje prijevara vezanih za proračun EU-a pokazuje da se naši napori u borbi protiv ovog problema počinju isplaćivati. No borba nije gotova. Komisija će nastaviti voditi politiku nulte tolerancije prema prijevarama i nijedan cent poreznih obveznika ne bi trebao biti izgubljen zbog prijevara, kazao je Algirdas Šemeta, europski povjerenik za poreze, carine, reviziju i borbu protiv prijevara.

Nedavni prijedlog Komisije o zaštiti financijskih interesa EU-a putem kaznenog zakona mogao bi znatno pomoći kod povrata sredstava i odvraćanja od prijevara.